Příběhy, písně, video 1

19. 09. 2022 22:22:22
Sade Adu, Marianne Faithfull, Michelle Andrade, Marcela Březinová, Ingrid Kalmanová. V životě asi každého člověka se stane, že nečekaně uslyší melodii, která ho zasáhne. Dá hlasitěji rádio a pouze poslouchá.

.

MAGIE SADE

V životě asi každého člověka se stane, že nečekaně uslyší melodii, která ho zasáhne. Musí tehdy všechno nechat tak, dá hlasitěji rádio a pouze poslouchá. Nebo když při tom jede autem, tak musí zastat na kraji cesty. Přesně to se mi stalo se skladbou "Smooth operator" v podání zpěvačky Sade. Byl jsem podstatně mladší a tehdy se vnímá všechno mnohem intenzivněji. Když jsem o té příhodě se Sade někomu řekl, vyjádřil se v tom smyslu, že bohužel jeho Sade nějak zvlášť nevzrušuje. Tak nevím... S mým oblíbeným „Smooth operátorem“ jsem měl pak extázi ještě mnohokrát.

(Směje se s jiným děvčetem a pohrává s jiným srdcem. Z vysokých sázek bolí srdce. Je milován v sedmi jazycích. Diamantové noci a rubínová světla, vysoko na obloze. Pomoz mu nebe, když spadne na dno. Třpytivý život, brilantní milenec. Pohybujeme se úsporně s maximální radostí. Světla města a rušné noci. Chce "električku touha" po nejvyšších metách. Nic pro začátečníky nebo citlivá srdce. Sentiment je ponechán náhodě. Žádný strach o konec, ale kde začít. Ptát se není třeba. Je to bezproblémový manipulátor. Falešník. Knihovník. Falešný manipulátor. Od pobřeží k pobřeží. Z LA do Chicaga, hrdina divokého západu. Na severu i jihu, po Key Largo. Láska k prodeji. Tváří v tvář, jasný případ. Box a dvojkříž. Potřebuje uhánet a licenci k milování. Roztaje všechny vzpomínky, změní je ve zlato. Má oči jako anděl - v srdci je chlad. Ptát se není třeba. Falešný manipulátor. Falešný manipulátor...)

.

SLZY MARIANNE FAITHFULL

Marianne Faithfull je světoznámá zpěvačka z mého mládí. Nebýt do ní zamilovaný - to se v té době snad ani nedalo.

Porodila na začátku kariéry, když jí bylo pouhých 18 let. Se svým synem žila 4 roky s nejžádanějším mládencem na planetě. Myslím, že jen málo žen to s Mickem Jaggerem tak dlouho vydrželo. Když jí bylo 19, byla už super-hvězda. Nyní jsou nadávky ve filmu v módě, první neslušné slovo na stříbrném plátně však řekla právě ona. To jí už nikdo nevezme. Není to věru obyčejná žena. Klobouk dolů, Marianne...

Od drog a alkoholu se Marianne bohužel po čase změnil hlas. Na chraplák. K jejím skladbám o sociálních problémech se to možná i docela hodilo, mně se moc nelíbí. Její procítěné písničky ze začátku kariéry tak pak vyznívaly trochu divně. Kdybych měl ale vymyslet do té doby v Anglii zpěvačku, vypadala by a žila by přesně tak, jako Marianne Faithfullová.

Dobré i špatné život přináší. S odstupem času je pro mě každá její písnička jako slza. Taková co léčí.

Píseň Marianne Faithfull – LETNÍ NOC (Summer Nights) má, jak se také patří, moc sentimentální text.

(Zima je pryč, dlouho jsem na to čekala. Na letní noci, když je ve vzduchu kouzlo. Jiné mě ani nezajímá. Všechno, na čem mi záleží je to, že jsi tady se mnou. V letní noc. Je malá kavárna, kde můžeme poslouchat hudbu. Jsou tam tlumená světla, vhodné místo pro milence. Tam mě budeš silně držet a říkat mi: Naše láska bude vždy tak krásná. V letní noc. Na konci dne můžeme jít dolů do zátoky. Spolu ruku v ruce, projdeme se po písku. V letní noc. V naší malé kavárně, budem tančit až do rána. A víme, že naše láska je tady napořád, že bude věčná. Když zasvítí měsíc, vidím, jsi celý můj. V letní noc. V tu letní noc.)

.

MICHELLE ANDRADE

Michelle Andrade je ukrajinská zpěvačka, herečka a televizní moderátorka. Zpívá ve španělštině, ukrajinštině, ruštině, angličtině a portugalštině. Narodila se v Bolivijském městě Cochabamba 1996. Rodina se později objevila v Santa Cruz de la Sierra. Je to největší město Bolívie. Podle starších údajů tam žije více než 3 miliony lidí. V současnosti má jistě už více obyvatel jako kupřikladu Slovensko. Taková data se v jižní Americe mění rychle.

Máma zpěvačky (Svetlana) pochází z Ukrajiny, táta (Mário) je Bolivijčan. Občané Bolívie jsou v průměru na 97% potomci původních obyvatel. Od dětství měla Michelle ráda hudbu, věnovala se rytmické gymnastice, volejbalu a tanci.

V roce 2010 zuřila světová hospodářská krize. Na Bolívii asi dost dolehla, když si Andradeovi mysleli, že na Ukrajině jim bude lépe. Přestěhovali se do Kyjeva.

Michelle mi nejčastěji, přes sluchátka, šeptá do uší písničku HASTA LA VISTA (Sbohem)

(Změnila bych všechno, jen tebe nechci. Moji přátelé mi řekli - skonči to. Já jsem se do tebe ale zoufale zamilovala. Kde to mám v sobě najít, abych ti to někdy řekla. Když nevím co dělat, začnu tancovat. Možná pak najdu sílu, zapomenout navždy. Tvůj zápach a chuť. Už nemám strach. Hasta la Vista! Velmi rychle tě zapomenu. Hasta la Vista! Zůstat s tebou je jako sebevražda. Co děláš, Michelle? Přestaň už! Kolik takových „hastalavistů“ bude ještě v životě? Hasta la Vista! Stále jsem jako okouzlená. Kolikrát jsem se už pokoušela spálit mosty, vždy si mě přivedl k sobě zpátky. Když nevím co dělat, začnu tancovat. Hasta la Vista!)

.

VEJDI DO MÉHO SRDCE

Před čtyřiceti lety naše státní televize natáčela videoklipy. Byly vysílány jednou za týden v pořadu Triangel. Líbila se mi hlavně Marcela Březinová. Ta písnička byla také moc hezká, hodně objevná a moderní.

.

MORGENSHTERN

(vynález šíleného vědce, alternativní zbraň nebo konečně nový styl v populární hudbě)

Ruská pop-music, přiznejme, za tou americkou pořád trošku zaostává. Všimli si toho i v moskevském Kremlu. Sám Vladimír Vladimírovič inicioval v téhle věci významný průlom. První vlaštovkou je projekt s příznačným názvem „morgenshtern“. Je to v podstatě robot s lidskou tváří vyrobený v Číně. Zpěvák-robot má už na první pohled v softwaru ještě spoustu much, které je třeba vychytat. Je to ale pochopitelné, jedná se o prototyp. Jinak, myslím, slibný pokus. Vždy se ovšem najdou i nepřející! Říkají, že „morgenshtern“ je jen další hybridní zbraň z východu :) text

.

MADAM

Dívčí skupina Madam vznikla v roce 1986. O dva roky později fungovala, jako předkapela Elánu. Bubeníkem byl, navzdory všemu, kluk. To svědčí o tom, že dívky z Madam nebyly žádné ortodoxní feministky, ale jen poctivé rokerky. Skladba PROČ NEJSEM HEZKÁ nás přesvědčuje, že ani se sebereflexí neměly děvčata žádný problém.

Přesto, jaké kapely se objevily v 80. letech v Československu, byl jsem překvapen. O jiné dívčí rockové skupině jsem toho, před Madam, ani po ní opravdu moc neslyšel. Madam je prostě unikát.

Zpěvačka Ingrid Kalmanová vyrůstala ve městech Šahy a Dudince. Je pravá blondýna (to vím samozřejmě jen z doslechu, nebo jsem to někde četl). Skupina Madam se po revoluci rozpadla. Ingrida odjela do zahraničí. Zpívala v různých prázdninových destinacích, zejména ve Španělsku. Posledních 15 let účinkuje na německé výletní lodi.

.

poznámka: Překlady písní jsou volné

_____

_____

Sade – Smooth Operator (Bratislava 2011)

.

Marianne Faithfull – Young Girl Blues

.

Marianne Faithfull – Song for Nico (fotografie ve videu jsou z filmu o Marianne)

.

O pohnutém životě zpěvačky a herečky Marianne Faithfull se právě v těchto dnech točí nový film. Do kin přijede příští rok. Hlavní roli si zahraje Lucy Boynton.

.

Michelle Andrade – v plném nasazení

.

interview / мишель андраде – интервью

.

Michelle Andrade – „Ne znáju“ (naživo 2019)

.

Téma apokalypsi je v ruské kultuře dost časté. Tentokrát od skupiny Slot. text

Autor: Viliam Kusi | pondělí 19.9.2022 22:22 | karma článku: 5.52 | přečteno: 340x

Další články blogera

Viliam Kusi

P. P. Arnold - nastal tvůj čas

Zpěvačka P. P. Arnold se narodila (1946) jako Patrície Ann Cole. Rodina žila v afroamerické čtvrti v Los Angeles. Tedy v černošském ghettu Watts. Vdala se, porodila dvě děti.

26.12.2023 v 21:21 | Karma článku: 6.08 | Přečteno: 171 | Diskuse

Viliam Kusi

Slot, Ukrajina má talent, Syn bolesti

Styl tvorby skupiny Slot hraničí s metalem. Jezdí na dlouhé koncertní šňůry po celém Rusku a sousedních zemích. Takže jsou tam i dost známí. Současná zpěvačka Darja Stavrovič je již třetí v pořadí.

9.12.2023 v 20:20 | Karma článku: 4.63 | Přečteno: 199 | Diskuse

Viliam Kusi

Má láska - Pola Raksa

Herečka Pola (Apolonie) Raksa byla moje první platonická láska. V seriálu "Čtyři z tanku a pes" hrála vojenskou zdravotní sestru Marusju. Modrooká plavovláska mě uměla zaujmout i v našem černobílém televizoru.

11.9.2023 v 21:21 | Karma článku: 7.15 | Přečteno: 415 | Diskuse

Viliam Kusi

Tančila jedno léto, slzy Marianne Faithfullové

Při následujícím videu z Rigy jsem si pomyslil - jak pěkná melodie. A ještě, že v zemi, která pořádá takový masový festival písně, žijí určitě kulturní lidé. Éterický, obrazný a moderní text napsal Maris Caklais.

2.9.2023 v 19:19 | Karma článku: 6.66 | Přečteno: 323 | Diskuse

Další články z rubriky Videoblogy

Dušan Uhrin

Vánoce v čase: Historie a vývoj svátků.

Prozkoumejte záhadu datumu narození Ježíše Krista a původ vánočních tradic v fascinujícím článku, který nahlíží do historie Vánoc. Od raných křesťanských spisů, politických zvratů, až po spekulace o pohanském kořeni vánoc.

13.12.2023 v 17:55 | Karma článku: 5.86 | Přečteno: 215 | Diskuse

Miroslav Slouka

S autistickým youtuberem Markem Sloukou na vánočních trzích v Olomouci

Zajímají vás informace o různých místech, jako jsou historická jádra měst, zajímavosti a kuriozity v Česku? Tentokrát vám ukážeme Vánoční trhy Olomouc.

7.12.2023 v 10:10 | Karma článku: 7.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Dušan Uhrin

Začátky lidstva: Od primitivního měření času k atomovým hodinám - 2 část

Po minulém článku, věnovaném historickým aspektům počítání dní, hodin, minut a vteřin, se dnes přesuneme k dalším fascinujícím dimenzím času. Zaměříme se na měsíce a roky, prozkoumáme jejich význam.

26.11.2023 v 8:25 | Karma článku: 6.53 | Přečteno: 132 | Diskuse

Dušan Uhrin

Začátky lidstva: Od primitivního měření času k atomovým hodinám - 1 část

"Od egyptských slunečních hodin k moderním ciferníkům: Cesta historií měření času. Příjemné čtení a zhlédnutí!"

14.11.2023 v 16:00 | Karma článku: 8.75 | Přečteno: 140 | Diskuse

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 453 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 311

Narodil som sa v meste Nitra. (V deň keď letel Gagarin.) Vyrastal na dedine pri rieke Váh. Vyučený chemik. Moje kroky viedli do chemického priemyslu. Potom na poštu a úpravu záhrad. Neskôr do hotela v Tatrách, Piešťanoch a v Bratislave. Články sú myslené trochu menej vážne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...