Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víly, Kristýnky, Daneliya, Veronika a Barbara

Kristýnka zpívá praobyčejné Rusínské lidovky, přitom ale celá hoří. Ta mladá dívka zpívá rukama, nohama, celým tělem a celou svou širokou ukrajinskou duší. Mystickým výrazem a zanícením dostává do transu i plně vyprodané stadiony.

"???????? ??????? – ??? ????????"

Pod oblůčkem je javor nachýlen,

 zpívá na něm ptáček milý.

 Poslouchej, drahá, co ten ptáček zpívá,

 že z té lásky, nic dobrého není.

 Že z té lásky, že z té lásky,

 nic dobrého není.

 Zda ta láska je od Boha dána?

 Možná je jen ďáblem našeptaná?

 Přestože jsi i nechtěl, musíš milovat,

 ačkoli bys i nechtěl, musíš proto trpět.

 I kdybys nechtěl, i kdybys nechtěl,

 musíš proto trpět.

 Má milá, ty potvoro jedna,

 už tě miluji ne rok, ani ne dva.

 Dala jsi mi možná, z nějakého lektvaru (elixíru) se napít,

 neboť, nijak jen nemůžu, bez tebe žít.

 Hej, nemůžu, ej, nemůžu,

 bez tebe jen žiti.

 Věštice mi už dávno vyvěštila,

 že mě poblázní, černooké děvče.

 Neuvidím pro ni ani kousek světa,

 dokud neprojdou moje mladá léta.

 Dokud nepřejdou, dokud nepřejdou,

 moje mladá léta.

 Pod oblůčkem se javor zazelená,

 koukej, milá, jak vítr fouká.

 Možná vyrve javor i s kořeny,

 moje milá, co jen bude s námi?

 Má milá, moje milá,

 co jen bude s námi?

 Má milá, moje milá,

 co jen bude s námi?

 Co jen bude s námi?

 Co jen bude s námi?

 Co jen bude s námi?

Chrystyna Solovij ("Kristyna Slavík") se svým zjevem i zpěvem, moc podobá na francouzskou zpěvačku Edith Piaf ("Edita Vrabec"). Z toho, jak se pohybuje na scéně a z jejího upřímného pohledu je jasné, že je to v podstatě lesní víla.

"???????? ??????? — ?????? ?????", Píseň lesa z filmu Mávka

Zahraj mi píseň lesa,

 vzbuď se kráska moje!

 A bude věčné jaro

 a vyjde jasná hvězda!

 Věřte v osud! Zůstaňte se mnou!

 Létej jako vítr, sen můj!

 Vesmír je náš domov,

 dokud zde žije vůle!

 I láska, i láska,

 ona nás zachrání před zlem!

 Jen láska, jen láska!

 Létej jako vítr, sen můj!

 Vesmír je můj domov!

 Vůle tady stále žije!

 A láska a láska také,

 ona nás zachrání před zlem!

 Jen láska, jen láska,

 zachrání život na tomto světě!

 Ať hvězdy nezhasnou,

 ať září v našich srdcích!

 Jejich starodávná tajemství,

 nás přivedou k životu!

 Věřte v osud! Zůstaňte se mnou!

Chrystynka mi trochu připomíná také ochránkyni přírody Gretu Thunbergovou. I s tou její poruchou. To ovšem jistě neznamená, že jsou ty dvě málo inteligentní. Ale i kdyby jo, mně to vůbec nevadí. Čím dál tím více si cením lidí čistého srdce s vysokou emocionální inteligencí (EQ). Vždyť darmo má někdo IQ jako Einstein, je-li to charakterově špatný člověk. To je pak už jen opravdu, pro lidi, kterým v životě překříží cestu, hotový kříž.

 Chrystyna Solovij vstupuje na scénu (2013)

.

______

 Daneliya Tuleshova

zdroj obr. wikipédia

Daneliya se narodila v hlavním městě Kazachstánu, Astane 2006. Kromě kazašských má také tatarské kořeny. Její dva mladší sourozenci nezpívají.

Věnovala se gymnastice a chodila na kurzy současného tance, herectví a zpěvu. Lyceum ve kterém se učí je zaměřeno na matematiku.

Vyhrála pěveckou soutěž Nová vlna v Rusku a Hlas děti v Ukrajině. Zpívá rusky, anglicky a když třeba i ukrajinsky a francouzsky. Během Junior Eurovision Song Contest v Bělorusku jsme ji mohli slyšet zpívat píseň v mateřském jazyce - kazaštině.

 2019, Show The World's Best

Daneliya (14) ze stepí a pouští Kazachstánu v džungli showbyznysu, America's Got Talent (alive), (poznámka: docela pěkná píseň, pokud ji zpívá čistý hlas a ne protivná Sia Furlerová)

 Je rok 2023, Daneliyi je 16 let (arcade - duncan laurence)

(poznámka: Kazachstán je tak velká země, že my tady si to ani neumíme představit. Má rozlohu přibližně, jako Brazílie nebo Indie. Počtem obyvatel ale už tyto dvě země nepřipomíná. Kazachstán nemá dvě miliardy občanů, pouze 20 milionů.

Je to rovina ale na východě a jihu Kazachstán lemují hory. Nejvyšší vrch v pohoří Karakurum má výšku přibližně 7000m. Gerlachovský štít v Tatrách má 2655 m.

V Kazachstánu se těží ruda na jakou si jen vzpomenete. Největší výskyt mají měděné rudy. Potom ložiska chromitu, niklových a kobaltových rud, bauxitu, zlata, železa a manganu. V Karagandě se těží uhlí, na břehu Kaspického moře, na poloostrově Mangyšlak, ropa.

Kazachstán není pouze vyprahlá step a poušť. Na rozsáhlém území se nachází velmi úrodná půda - černozem. Kdyby se podařilo vyřešit malý problém s nedostatkem vody, země by se mohla stát obilnicí světa. Namísto Ukrajiny.

Největším bohatstvím Kazachstánu jsou jistě lidé. Např. takovou podobnou, jako Daneliya, na Slovensku nemáme. Kazachstán je pro mě země zázraků.) 

 _____

 heslo z mého lexikonu

VÍLA - Víly známe říční, jezerní, mořské, horské, lesní a 3 sudičky. Vlasy mají zpravidla zlaté nebo zelené. Vodní víly rusalky, neznámo proč, červené.

Občas se vyskytují v celých hejnech. Za měsíčních nocí tančí jako baletky nebo se houpají na houpačce. Přeměňují se na labuť, klisnu, sokola, jsou milé, ale umí být i řádné svině. Svádějí naivní mládence, kteří pak musí tančit dokud pískají. Jejich smrtelné objetí povolí pouze sáhnou-li po pěkně drahém dárku.

Zvláštní kastou mezi víly jsou bludičky – duše mladých žen a dívek. Brousí po kraji a shánějí si frajery. Za nejednoho upřímného hocha se mezi sebou i poperou. Pannami se tedy nazývají pouze mořské víly – z poloviny ryby.

_____

 rockové období

V sedmdesátých letech minulého století jsme museli v rádiu poslouchat Karla Gotta a Dušana Gruně. Potom přišel svěží vánek v podobě Mira Žbirku, Mariky Gombitové, Elánu. Později způsobil vítr Peter Nagy z Prešova. Po dvaceti letech na scéně jsme zažili i jeho poněkud vážnější období.

 Kristýnka pouze spí (1999)

 Peter Nagy - rozhovor a Live koncert, Lucerna Music Bar 2002

 _____

 duben měsíc lesů

 moje dnešní kompilace je tak trochu o vílách a Kristýnkach...

 Kristýna Peláková ze Svidníka

 _____

píseň "? ???? ????" zazpíval Grigorij Leps do historického seriálu "?????". Více o Sofii zde. (první série, 8 částí.)

.

Gira l'amore (více o Gigliole Cinquetti zde v článku na mém blogu)

 _____

 dobrá víla

 enya - may it be

 enya - caribbean blue

_____

barbarka

Topmodelky jsem sledoval přibližně od Twiggy po Claudiu. Pak už moc ne. Je jich už nějak moc a vypadají také dost tuctově. Na ulici takových holek potkáte i 10. Trochu mě oslovila jen Barbara Palvin. A tu jste opravdu mohli potkat i na ulici. V Budapešti. Pokud chodíte na nákup do Polska a ne opačným směrem, nyní můžete litovat.

Teď už věru nemám moc na baby odhad. Ženy pod 30 vnímám už přibližně tak, jako malé tříleté holčičky koupající se nahoru i dolů bez, někde na pláži. Nic to s člověkem nedělá. S Barbarou jsem na tom samozřejmě také asi tak… Jeden kamarád ale říká, že hezká holka je jako umělecké dílo. Socha nebo obraz ke zhlédnutí, obdivování. Barbara se opravdu trochu podobá Lisi Gherardini (Gioconda)… a nejen špičatou bradou. Barbara je údajně zajímavá zejména zvláštně krojeným horním rtem… takových je nás na světě ale víc.

U jižních sousedů v Maďarsku je v posledních letech moc oblíbený až módní výraz na sexy baby „dögöš“. Např. všechny zpěvačky jsou moc „dögöš“. V rámci jednoho televizního pořadu to tedy uslyšíte i několikrát. Tohle za mých mladých časů ještě v takovém rozsahu, nebylo zvykem. Nyní však každá Maďarka touží být „dögöš“ a je to pro ni asi ta nejkrásnější lichotka.

Ne každý pojem lze plnohodnotně přeložit do jiného jazyka. (Proto vlastně stále ještě neumí text přeložit počítač, ale dělají to lidé.) Kdybych se tedy moc chtěl pokusit přeložit „dögöš“ použil bych asi slovo mršina.

.

topmodelka barbara palvin v klipu 

 _____

 lesní píseň

Animovaný film z Ukrajiny MAVKA - THE FOREST SONG nám představuje vílu, něžnou (ale když je třeba i silnou) ženskou postavu z ukrajinské literatury. Zavede nás do světa staroslovanských mýtů a legend. Pomocí moderních technologií 3D animace.

MAVKA - LESNÍ PÍSEŇ čerpá inspiraci z pověstí slovanské mytologie (její starodávné tradice a rituály, ozdoby a vzory národní symbolyky v krojích a lidové melodie). Pohádku "Lesní píseň" napsala ukrajinská spisovatelka Lesja Ukrajinka (Larysa Petrivna Kosač-Kvitka 1871 - 1913).

Hlavní hrdinka filmu je (shodou okolností) lesní víla. Strážkyně kouzelného lesa, hlavně jeho duše. Na Ukrajině vílám říkají "feje", lesním vílám - "mávka". Lesních víl je tam, jak známo, málo. Lesů není. Polních vil je plno.

Problémy naší "mávky" začínají, když se zamilovala do nadaného hudebníka Lukáše. Obyčejného vesnického chlapce. Její city ji nutí čelit nemožnému výběru – mezi láskou a povinností chránit svůj svět. (Něco podobného řešila také Andersenova "Malá mořská panna".) Mávka ztělesňuje nezištnou lásku, krásu, harmonii a ochranu přírody.

 "?????. ?????? ????? - ??????????? ????"

 "Mavka: Čuvarica šume" (trailer)

_____

Veronika Rabada

Husičky (klip) 

 Husičky (live)

 V tichu - ze saundtracku filmu Kouzelný kamínek

 interview

 _____

Video k rusínské lidové písničce Pod oblůčkem je na různých portálech internetu. Toto moje z youtube má, zatím, 10 milionů zhlédnutí. A to je, i na Ukrajinu, docela dost.

 "???????? ??????? - ??? ?????????"

 "???????? ??????? ?????? ? ?????? ????????"

Její život je od mala spjat s hudbou a písněmi. Všechno to měla doma v rodině. Začala s rusínskými lidovkami, ale teď už zpívá i "normální" písničky středního proudu. Sama si složí hudbu i text, sama si zazpívá. Vydala již několik autorských alb.

 interview

 Daneliya Tuleshova zpívá Věčnost, písničku Monatika (??????? - ????????)

 v soutěži Hlas děti - Ukrajina je jejím trenérem, zpěvák a skladatel, Dmytro Monatik, Daneliya má 10 let

 Daneliya Tuleshova - "Ozině sen" 

 už je tady láska

 láska je...

 siréna a piráti z Karibiku

 zbojníci, lesní muži (písnička ze saundtracku seriálu Uhorčík)

 _____

 + bonus

 

_____

dodatek (2023) 

 

Autor: Viliam Kusi | neděle 23.4.2023 16:40 | karma článku: 4,24 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Viliam Kusi

Patty Pravo – jestli tě ztratím

Na začátku dubna 1948 se v Itálii narodila holčička se zelenými očky. Nicolettka Strambelli. Nevím proč ale vyrůstala u prarodičů. V Benátkách. Byla to moc chudá rodina. Zřejmě tam bydleli v nějakém starém, vlhkém domě.

30.3.2024 v 21:30 | Karma: 7,14 | Přečteno: 217x | Diskuse| Kultura

Viliam Kusi

P. P. Arnold - nastal tvůj čas

Zpěvačka P. P. Arnold se narodila (1946) jako Patrície Ann Cole. Rodina žila v afroamerické čtvrti v Los Angeles. Tedy v černošském ghettu Watts. Vdala se, porodila dvě děti.

26.12.2023 v 21:21 | Karma: 6,08 | Přečteno: 181x | Diskuse| Kultura

Viliam Kusi

Slot, Ukrajina má talent, Syn bolesti

Styl tvorby skupiny Slot hraničí s metalem. Jezdí na dlouhé koncertní šňůry po celém Rusku a sousedních zemích. Takže jsou tam i dost známí. Současná zpěvačka Darja Stavrovič je již třetí v pořadí.

9.12.2023 v 20:20 | Karma: 5,07 | Přečteno: 205x | Diskuse| Kultura

Viliam Kusi

Má láska - Pola Raksa

Herečka Pola (Apolonie) Raksa byla moje první platonická láska. V seriálu "Čtyři z tanku a pes" hrála vojenskou zdravotní sestru Marusju. Modrooká plavovláska mě uměla zaujmout i v našem černobílém televizoru.

11.9.2023 v 21:21 | Karma: 8,51 | Přečteno: 428x | Diskuse| Kultura

Viliam Kusi

Tančila jedno léto, slzy Marianne Faithfullové

Při následujícím videu z Rigy jsem si pomyslil - jak pěkná melodie. A ještě, že v zemi, která pořádá takový masový festival písně, žijí určitě kulturní lidé. Éterický, obrazný a moderní text napsal Maris Caklais.

2.9.2023 v 19:19 | Karma: 6,66 | Přečteno: 327x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 7,14
  • Průměrná čtenost 309x
Narodil som sa v meste Nitra. (V deň keď letel Gagarin.) Vyrastal na dedine pri rieke Váh. Vyučený chemik. Moje kroky viedli do chemického priemyslu. Potom na poštu a úpravu záhrad. Neskôr do hotela v Tatrách, Piešťanoch a v Bratislave. Články sú myslené trochu menej vážne.