Devět životů Anastazie Kočetové

26. 06. 2022 11:00:00
Mou milovanou Nasťu jsem poslouchal v práci. Po významných pohledech, které si kolegové vyměňovali, jeden řekl: "Juhoslované mají pěkné, melodické písničky".

Anastazie Kočetova je ukrajinská zpěvačka. Narodila se v roce 1989 v obci Červonohrad (těsně na západní hranici Ukrajiny). Od dětství se věnovala zpěvu. Jako čtrnáctiletá vyhrála festival „Červona Ruta“.

Jako sedmnáctiletá se zúčastnila projektu „American Chance“ v USA a také to samozřejmě vyhrála. V nahrávacím studiu mohla pak za odměnu nazpívat Američanům jejich nejkrásnější písničky. A to spolu s velkým symfonickým orchestrem. Nastin talent ocenil sám Stevie Wonder.

Jako devatenáctiletá se Nasťa Kočetová stala finalistkou pěvecké show "Fabrika zirok" - což je po našem "Továrna na hvězdy" nebo "Superstár". Nastěnka umí všechno přesně zazpívat jako robot, nebo jako kdyby byla z jiné planety. Vystudovala tlumočnictví (anglický jazyk) na Fakultě cizích jazyků Národní univerzity ve Lvově.

Zpěvačka spolupracuje s produkčním centrem Sergeje Kuzina, jakož i se známými americkými producenty Vincem Pitzingem a držiteli "Grammy" Bobbym Campbellem a Andrewem Kapnerem. První sólové album zpěvačky se jmenuje „Paparazzi“, vydalo ho ukrajinské vydavatelství Moon. Jako fotomodelka se Nasťa objevila na obálkách populárních „lesklých“ časopisů: „Playboy (Ukrajina)“, „MAXIM“, „Viva!“...

V programu "Život verchušky" se Nasťa pochlubila svými lesbickými zkušenostmi: "Brzy jsem si uvědomila, že muži mě lákají víc. Víte, ženy jsou dost problematické zejména ve vztazích.“

V březnu minulého roku se Nasťa Kočetova provdala (v Thajsku) za slavného moderátora Sergije Seredu.

Příjmení Anastazie Kočetové je česky Kohoutová. To ale vůbec neznamená, že je slepice. Zpívá ale raději pod uměleckým jménem "Erika" nebo "MamaRika".

YouTube

_____

_____

soutěž Americká šance, Los Angeles 2006

ROCK REQUIEM

_____

_____

Erika (2008 – 2015)

.

VĚŠTICE

(Věštice mi věštila, rukou po ruce chodila. Přesto že jsem mlčela, všechno mi řekla. Že dvěma lásku jsem slíbila. K srdci něžně přivinula, vybrat jsem si nevěděla. Mé srdce se láme na dvě části. Je to osud, není osud, já jsem jedna, oni dva. Bylo by milování, byla by láska, nebylo by třeba srdci vybírat. Dvě lásky, dva smutky. Ty, věštice, jen řekni. S kým mám svůj život spojit a komu říci ne? S kým se mám navždy rozloučit, s kým zůstat navěky? Podívej na mou ruku a bez švindlu ukaž cestu ke štěstí.)

.

RŮŽE (písničku uvádí autor hudby Mykola Mozgovij, slova písne: Viktor Gerasimov)

(Husy už přelétly až za horizont, v té spleti modré a bílé je čekej. Čekej přes mlhavý podzim, přes mlhu nocí. Čekej a opět na nás bude svítit slunce. Na rozloučenou, můj milovaný, vezmi růži. Na obloze hoří ranní hvězda, ohněm-ohněm posledním. Krystal září ve špatných snech jako sluneční paprsky. A srdce nechce věřit rozloučení. Vezmi růži a jdi do naší zahrady. Vzpomínka na tebe řítí se jako padající hvězda. V trpkých chvílích smutku, přes dny, přes roky, ať nám svítí červené okvětní lístky. Na rozloučenou, můj milovaný, vezmi růži. Na obloze hoří ranní hvězda, ohněm-ohněm posledním.)

.

SMAJLÍK

.

______

______

3. ročník soutěže Továrna na hvězdy v roce 2009

.

„MALVY“

„malva“ = sléz (Dužinatá bylina. Nejraději roste na kraji lesa a na zbořeništích. Květ slézu má barvu podle odrůdy. Od modré po purpurovou nebo krvavě-červenou.)

(Sléz rostl nedaleko domu, měsíc vyšel kolísavý. Jen matka neusne, matka neusne, čeká na mě. Och, máma drahá, nečekej mě už. Nikdy nepřijdu k nám domů. Ze srdce mi vyrostl sléz a rozkvetl krví! Nepláč, máma, nejsi sama! Válka zasela spoustu slézů! Matky mají milé děti a má má jen květiny. Osamělé květiny pod oknem, květiny pod oknem. Když vyjde slunce, jdi na práh domu a lidé se ti budou klanět k nohám. (dávný zvyk při pozdravu na Ukrajině a v Rusku) Jděte po poli a bujný sléz dotkne se vašich rukou. Život je píseň, která zazvoní, jak sléz budu žít pro vás tu znovu...)

.

TŘI HVĚZDY

(Rytíř cválá polem na bílém koni, nese tři hvězdy. Dej mi alespoň jednu hvězdu, bratr. Vyber si, ale poslouchej moji radu: "První svítí přes den, druhá svítí v noci, třetí má kouzelné klíče od komnaty. Třetí hvězdička je pohádková, ale pohádka je někdy kratší než noc a den." Když první hvězdička padla, modrý večer rozkvetl. Když druhá hvězdička padla, den vyšel zpod sněhu. Rytíř a kůň jsou pryč, já tady sama stojím, ach, půjdu prosit o třetí hvězdu. Má málo světla, málo tepla, ta nejkrásnější hvězda je ještě daleko.)

.

ČEKEJ

(tuto písničku jsem hned nepochopil, ani tu pódiovou choreografii... ale už je to v pořádku)

.

"SERDCE MOLČI" - Erika a Boris Apreľ

.

NE SPOLU - Erika a Stanislav Šurins

.

PÍSEŇ O MATCE (Nasťa zpívá všechno přesně jako robot... občas se může rozbít)

.

_____

_____

MamaRika (od 2015)

Anastazie Kočetova v roce 2015 zahodila svoji dosavadní kariéru a písničky do koše. Změnila svůj image tedy radikálně. Takhle se jí to, jak říká, líbí víc. Která jiná holka by to udělala?

.

„Ходять хлопці до дівчат"

.

Máme „Majemo"

.

Sněženky „Prolisky“

.

"Скажене дівчисько"

.

"Дурненька"

.

"Mávka" (rusalka)

.

"Зайві"

.

"Файно"

.

"Ти і Я"

.

"Нема образ"

.

synu

.

_____

_____

koncert

.

.

"Ти і я"

.

koncert 6.1.2012

.

"atlas weekend"

.

"Концерт" 1.5.2022

.

_____

_____

vlog

.

.

.

______

______

ke srovnání, několik ukrajinských zpěvaček

.

"Ани Лорак" Any Lorak – Maľvy

.

Liana Dolgich "Лиана Долгих – Мальви"

.

Sofija Rotaru "София Ротару – Чекай"

.

Olja Poljakova – „Trojanda-Ruža; Оля Полякова – Троянда ружа; концерт пам’яті М.Мозгового" 2018

.

Tajisija Povalij – „Pesnja pro mamu; Таїсія Миколаївна Повалій" 2001

.

_____

_____

.

Erika (Anastasija Kóčetova) a Alexándr Iľinych – Východ-západ „Эрика (Анастасия Кочетова) и Александр Ильиных – Схід-Захід/Восток-Запад"

.

"Эрика (Анастасия Кочетова) – Небо пополам"

.

_____

_____

interview

.

Nasťa Kočetova nastupuje až ve druhé polovině následujícího krátkého videa. Je to kočka! Erika a Stanislav Šurins (Эрика и Стас Шуринс)

.

"співачка Еріка (Анастасі́я Ко́четова) кардинально змінила стиль"

.

"Анастасия Кочетова i Сергій Середа"

.

"Весілля співачки MamaRika (Анастасі́я Ко́четова) в студії Світського життя"

.

_____

_____

poznámky:

Překlady jsou volné, slova písní nejsou jednoznačná, slovní spojení jsou obrazná.

Nasťa Kočetova skončila ve 3. ročníku Fabriky hvězd asi na 6. místě.

V popularitě je Nasťa ve své rodné zemi přibližně na dvacátém místě. Konkurence je tam opravdu velká. V mém srdci je ovšem samozřejmě ukrajinská jednička.

Já vím, že je zvykem psát o kultuře jinak. Měl by to být akademicko-filosofický monolog. Na to ovšem já nemám. Chtěl jsem jen v mém článku prezentovat pár ukrajinských písniček, které se mi líbí. A žijí zde plnoletí lidé, kteří ještě neslyšeli ani jednu jedinou ukrajinskou píseň. Ani po čtyřech měsících války ne. Ještě že máme internet a celý tenhle krásný blog...

.

_____

dodatek (27.6.2022)

"Люблю"

Autor: Viliam Kusi | neděle 26.6.2022 11:00 | karma článku: 5.17 | přečteno: 261x

Další články blogera

Viliam Kusi

P. P. Arnold - nastal tvůj čas

Zpěvačka P. P. Arnold se narodila (1946) jako Patrície Ann Cole. Rodina žila v afroamerické čtvrti v Los Angeles. Tedy v černošském ghettu Watts. Vdala se, porodila dvě děti.

26.12.2023 v 21:21 | Karma článku: 6.08 | Přečteno: 171 | Diskuse

Viliam Kusi

Slot, Ukrajina má talent, Syn bolesti

Styl tvorby skupiny Slot hraničí s metalem. Jezdí na dlouhé koncertní šňůry po celém Rusku a sousedních zemích. Takže jsou tam i dost známí. Současná zpěvačka Darja Stavrovič je již třetí v pořadí.

9.12.2023 v 20:20 | Karma článku: 4.63 | Přečteno: 199 | Diskuse

Viliam Kusi

Má láska - Pola Raksa

Herečka Pola (Apolonie) Raksa byla moje první platonická láska. V seriálu "Čtyři z tanku a pes" hrála vojenskou zdravotní sestru Marusju. Modrooká plavovláska mě uměla zaujmout i v našem černobílém televizoru.

11.9.2023 v 21:21 | Karma článku: 7.15 | Přečteno: 415 | Diskuse

Viliam Kusi

Tančila jedno léto, slzy Marianne Faithfullové

Při následujícím videu z Rigy jsem si pomyslil - jak pěkná melodie. A ještě, že v zemi, která pořádá takový masový festival písně, žijí určitě kulturní lidé. Éterický, obrazný a moderní text napsal Maris Caklais.

2.9.2023 v 19:19 | Karma článku: 6.66 | Přečteno: 323 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 236 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 311

Narodil som sa v meste Nitra. (V deň keď letel Gagarin.) Vyrastal na dedine pri rieke Váh. Vyučený chemik. Moje kroky viedli do chemického priemyslu. Potom na poštu a úpravu záhrad. Neskôr do hotela v Tatrách, Piešťanoch a v Bratislave. Články sú myslené trochu menej vážne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...